Jdi na obsah Jdi na menu
 


Údaje

 

Zařazení:

Čeleď: Papouškovití (Psittacidae)
Podčeleď: Papoušci (Psittacinae)
Rod: Andulka (Melopsittacus)

 

Míry

Hmotnost: 30-40 g
Délka andulky: 18 - 23 cm (včetně ocasu)
Délka života: cca 10 let

Hlava

Čelo, tváře a hrdlo žluté, vzadu černé vlny, na tvářích modré a černé skvrny

Zobák

Olivošedý, ozobí u samce modré, u samice hnědé

Prsa a břicho

Většinou zelené

Křídla

Žlutá s černými vlnami

Ocas

Modrý, zelený, bílý

Nohy

Šedé

Život v přírodě

Tvoří hejna, žije v lesích, v travnatých savanách, v suchých křovinatých oblastech, v otevřené polopouštní krajině.

Výskyt

Téměř celá Austrálie až na Tasmánii, Byla vypuštěna i na jiných místech.

Hnízdění

Od března, koloniálně v dutinách stromů, ve skalních a zemních děrách, v lidských stavbách.
Samice snáší 4 - 6 vajec.
Mláďata se líhnou za 18 dní a opouštějí hnízdo 30 dnů po vylíhnutí.

Chov

Vhodný druh i pro začínající chovatele, vhodný i do malé klece.

  • Velikost kroužku: 4,0 mm.
  • Cena: 50 - 160 Kč za obyčejné, za výstavní i několik tisíc.

Zajímavosti a rady pro chovatele

Andulka je u nás nejčastěji chovaný papoušek. I v přírodě je ve většině oblastí výskytu hojná. Kromě přírodního zbarvení existuje mnoho barevných odchylek a mutací. Z mutací jsou nejčastější andulky s bílou hlavou a modrým břichem, celkově bílé nebo celkově žluté (lutino).

budgie_in_flight_18_by_greencheek.jpg